Gradnja Spomenika žrtvam vseh vojn | Natečajna naloga
14931
page,page-id-14931,page-child,parent-pageid-14925,page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-7.4,wpb-js-composer js-comp-ver-4.5.2,vc_responsive
 

Natečajna naloga

Predmet razpisanega javnega, odprtega, anonimnega, enostopenjskega natečaja v letu 2013 je bila izbira najprimernejše rešitve za Spomenik vsem žrtvam vojn na območju Republike Slovenije in ureditev okolice (novi Južni trg), tako, da bo ustrezala najvišjim zahtevam državnega protokola ob protokolarnih dogodkih, ki se jih udeležijo predsednik države in drugi najvišji predstavniki Republike Slovenije oziroma drugih držav. 


Spomenik mora s svojo obliko in velikostjo izražati pomen osrednjega državnega spominskega obeležja za veliko število prebivalcev na slovenskem ozemlju, ki so kot vojaki različnih armad padli v vseh vojnah, zlasti med I. in II. svetovno vojno. Posvečen bo tudi številnim civilnim žrtvam vojne in revolucije. S tem bi sledili tradiciji večine evropskih prestolnic, kjer že imajo spomenike neznanemu vojaku ali podobna osrednja spominska obeležja državljanom, ki so umrli v vojnah.

Pred spomenikom mora biti prostor za spominske slovesnosti, ki ustreza najvišjim zahtevam državnega protokola ob protokolarnih dogodkih. Ob spomeniku mora biti prostor za polaganje vencev, drogovi za zastave in ustrezno velika ploščad za častno četo, orkester oziroma pevski zbor ter za večje število udeležencev. Do spomenika morajo voditi tlakovane poti, ki so dovolj široke za dostojno izvedbo protokolarnih dogodkov. 

Natečajna komisija v sestavi: Aleksander Ostan, univ.dipl.inž.arh. (predsednik), Robert Potokar, univ.dipl.inž.arh. (namestnik predsednika), dr. Martina Vovk, umetn.zgod. (članica), red.prof. Janez Koželj, univ.dipl.inž.arh. (član), Mirsad Begić, akademski kipar (član), Mojca Gregorski, univ.dipl.inž.arh. (namestnica člana), red.prof. Meta Hočevar, univ.dipl.inž.arh (namestnica člana) je prvo nagrado podelila natečajni rešitvi arhitekturnega ateljeja Medprostor. 22. 7. 2015 je bila z arhitekturnim ateljejem Medprostor tudi podpisana pogodba za izdelavo projektne dokumentacije.

več o gradnji