Gradnja Spomenika žrtvam vseh vojn | kontekst
14971
page,page-id-14971,page-child,parent-pageid-14925,page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-7.4,wpb-js-composer js-comp-ver-4.5.2,vc_responsive
 

Spomenik v kontekstu mesta

X:NATECAJI8 SPOMENIK ŽRTVAM VSEH VOJN3_RISBE0_situacija_

Novo ustvarjen prostor spomenika povzema prečno os Zvezde in tako imenovano Plečnikovo os Napoleonovega stebra ter prečno os stranske fasade Kazine, ki preusmeri svečani prostor proti spomeniku.

POGLED-01_web

Na severni strani, ob izteku osi, je obstoječi zid samo ozelenjen. Na ta način se oblikuje prostor v prostoru, ki je istočasno simetričen in asimetričen, umirjen in dejaven.

POGLED-05_web

V drugi fazi predlagajo avtorji ureditev ploščadi na sredi Južnega trga z zasaditvijo platan na pravilni mreži v obliki zelene strehe.

08_aksonometrija_web

Značilno oblikovan volumen visokoraslih platan naj bi opredelil osrednji prostor Južnega trga ne glede na zazidavo njegovih robov in ga povezal s parkom Zvezda.

Shema_web
Shema_fasad_web

Ožina med stebroma okvirja pogled na vertikale zvonikov, smer obredne poti pa usmeri poglede na dominanto Gradu v ozadju spomenika.

več o elementih