Gradnja Spomenika žrtvam vseh vojn | elementi
14986
page,page-id-14986,page-child,parent-pageid-14925,page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-7.4,wpb-js-composer js-comp-ver-4.5.2,vc_responsive
 

Elementi spomenika

Dva visoka vitka kvadra različne širine in dolžine sta iz monolitnega armiranega betona, litega na mestu iz zmesi belega cementa in kamnov slovenskih rek in kamnolomov. Po izvedenem brušenju stranic bo risba različnih peskov pričarala podobo v enotnost povezanih različnosti in s tem dopolnila simbolni pomen spomenika.

stebra_nizja slika_web

Kiparski element spomenika avtorji nadomeščajo z bronasto obrobo dvignjene ploščadi, ki poteka po celotni dolžini zidca in nosi na njegovem najvišjem delu posvetilni napis iz brona ulitih črk.

POGLED-04_web

Avtorji s prepričljivimi argumenti ustvarijo v vrzeli uličnega oboda želeno ravnovesje, da umirijo in umerijo prostor spomenika s prezrcaljenjem fasadne ploskve Kazine v obliki prvega stebra spomenika, ki mu nato dodajo dinamični element drugega stebra. Kombinacija obeliska in stene, prostorskega znamenja in zaslona, določa obeležje in nanj opozarja. Odprta postavitev spomenika je tako umirjena in hkrati usmerjena.

ptičja-perspektiva_web

Prostor spomenika je določen na diskreten način in z zadržano govorico. Minimalistično oblikovanje obeležja temelji tako na govorici prostora kot na simbolni prezentaciji samega gradiva spomenika. Pomembno je, da bo tako postavljeno obeležje ostalo celovito tudi pri drugačni ureditvi južnega trga, kakršno avtorji predlagajo.

04_prerez_web

Posebno skrbno in domiselno je obdelan predlog poteka polaganja venca spomenika in prirejanja drugih svečanosti.

02_situacija_web

Predvidena obredna pot polaganja venca poteka iz Vegove ulice preko ploščadi Kongresnega trga in Zvezde ter preko ploščadi prečno do spomenika, po preizkušenem načelu menjave osi.

POGLED-03_web

Predlagana postavitev spomenika in njegova simbolna oblika sta izrazito nevtralni, brez patetičnosti in v tem prostoru kot tudi času neprimerne monumentalnosti. Obe izhajata iz nastavkov kompozicije že izoblikovanega širšega prostora obeležja žrtvam vseh vojn kot tudi njegovega fizičnega izraza. Tudi sam spomenik je zasnovan tako, da svečani prostor sicer jasno obeleži, vendar ga ne pogojuje z nepredvidljivim preurejanjem Južnega trga v ozadju. Po mnenju natečajne komisije so avtorji s svojim predlogom v največji meri ustregli pričakovanjem in merilom natečaja.

več o nalogi